CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Happy Reading Guys!

Happy Reading Guys!

Saturday, January 28, 2012

RM200

assalamualaikum.. :)
okay,act x taw nk letak title ape..so,thts why title cm tu je..
okay..smlm aku ngn Lynn g kampus..cz nk amik voucher buku RM200 tu..
then ktorg trus je g Carefour cz kt sne ad kdai buku..Hasani Bookstore..
npe x g Popular Bookstore? Kinokuniya? MPH?
well,sbb kt sne rmai org n harga buku kt sane agk mahal laa..
so ktorg decided g Hasani Bookstore je..not bad la..


muka bahagia giteww~

smp je sne,try lah tny akk kaunter bayaran tu..
ap yg ktorg bley bli ngn voucher tu..then dy ckp hanye buku ilmiah & alat tulis SAHAJA..ouh..gituu..
so ak ngn Lynn ingt nk beli buku masak..ad la dpt 2-3 buku..
then ktorg g plak kt section buku agama..
woahh~ bnyk gile buku2 best!! excited gila..rse cm nk beli semua..
ak pilih mne yg btl2 dpt bg kesan kt aku..

so aku nk share lah ngn korg buku ap yg aku beli..
* ak bukan nk bermegah or menunjuk2 ngn ap yg aku da beli..
tp niat ak sekadar nk berkongsi ilmu..ak syor kn korg g mne2 kedai buku n beli buku2 yg aku nk share kt bwah ni..


buku ni ad 2 jilid..better beli dua2 lah baru lengkap kan? buku ni bkn lah cte bout medic..tp bnyk mbincangkan dosa2 yg digambarkn sbgai 'penyakit' manusia zaman skrg ni..antara kandungan:
-hukuman syarak trhadap maksiat
-manfaat kesungguhan dlm berdoa
-beristigfar,lalu melakukan dosa
harga nye RM10 each.. :)


buku ni aku beli cz bnyk bnd yg aku x taw psal solat,ad dibincangkn dlm buku ni..
jujur,solat aku mmgf x complete 5 waktu dlm sehari..kdg2 cukup,but aku x yakin yg solat aku tu sempurna atau x..sbb tu ak perlukan buku ni so dpt la ak betul kn salah aku & dlm mase yg same boleh pham lebih mdalam tentang solat..antara isi kandungan nye :
- solat anak kecil
-waswas dlm solat
-diharuskan menolak org yg melintas ketika solat
-mengapa tgn kanan di letak kan atas tgn kiri ketika solat?
-perkara2 yg dibolehkn dlm solat
harga nye cume RM20 sajeww~ :)


okay..buku ni lebih kurang la cm buku lg 1 yg aku share kt bwah ni..cume beza nye,yg ni lebih terperinci bmbincangkan tentang dosa2 yg kaum hawa..mksud nye,kte (terutamanye org pompuan) slalu sgt wt bnd ni..tp upe2 nye ap yg kte wt tu berdosa! semua perbuatan tu ad dibincangkan dlm buku ni..jd ak sgt2 sarankn pd korg untk beli buku ni..
antara kandunganye :
- menangguhkn perkahwinan dgn alasan masih belajar
-duduk di pelamin
-membaca yasin untuk org yg sedang nazak
-mengenakan hijab moden
-memakai cincin pertunangan
harga buku ni cuma RM40 sahaja.. :)


buku ni sgt2 laris di pasaran..x taw la if korg x pnah dgr bout buku ni ke ap kan..buku ni sgt2 la memberi kte semangat,inspirasi & sewaktu dgn nye..ble bace & hayati ap yg dy tulis,boleh nangis kott..siyez x tipu! ce try bace..antara isi kandungan nye :
-jadikan kritikan tajam sbgai pghormatan
-masih ada yg selalu mkabul kn permintaan anda
-anda tdk aknm mati sebelum ajal tiba
-musibah itu pnghapus dosa
harga nye cume RM25.90 saje.. :)


buku ni sgt best..dy cte dari A-Z..dari tanda2 kiamat,hari kiamat,kematian,azab dlm kubur & azab dlm neraka..buku ni sgt menginsafkan aku..antara isi kandungan buku ni :
- kisah sakaratul maut
- jeritan arwah dlm kubur
- lapisan neraka jahanam & makanan penghuninya
- rantai babi (antara azab dlm neraka)
harga buku ni cuma RM18 sahaja.. :)


yg ni pun best..dlm ni ade bnyk doa yg dikhusus kn untuk kum hawa.. :)
harga cume Rm4.80 sajeww~



buku ni pun best..bnyk mbincangkan tentang perkara2 yg slalu kte kaum hawa ni buat nowadays..antaranye :
- bersuara lembut dgn laki bkn muhrim
-meminta cerai tanpa alasan
-pergi ke salun kcantikan
-berubat dgn doktor lelaki
dy basically lebih pd nasihat,hukum2 sesuatu tindakan kte la..
n yg best nye,dy bg hadis untuk setiap masalah yg dibincangkan tu..bagus kan?
harga buku ni cume RM20 sahaja.. :)


so tu je la yg aku nk share ngn korg..
sume buku2 kt atas ni mmg bagus untk kte memperbetul kn diri kte ke jalan Nya..x salah kalau brkongsi ilmu kan?
korg try la beli & bace mne2 buku yg aku syor kn kt atas ni..
insyallah,dpt mbantu kte untk mnjadi hamba Nya yg lebih sempurna.. :)

2 comments:

LUTFI SYAFIQ said...

i'm going to buy Biografi Muhammad bin Adbullah... and few islamic books.

nak belajar agama.
dh umur 21 ni rasa mcm lain dh nak enjoy2 selalu.
nk kena dalami keindahan islam pulak :)

fara keyla said...

kan2? ak pun pk cm tu jgk..thts why ak beli bnyk buku2 agama.. :)