CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Happy Reading Guys!

Happy Reading Guys!

Tuesday, July 23, 2013

resepi karipap udang

okay..ari tu abah ad request karipap udang..peberet dia..
so ak wt la..then ak upload gmbar karipap tu kt insta..
and rmai sgt yg nk resepi karipap tu..
so ak tuis kt sini je la k? senang..
but ak nk gtaw awl2 yg ak x pnah guna ap2 amount or sukatan..
ak suka main campur je..taw2 dah jd..
but disebab kn org mntk resepi ni,ak try la semampu yg boleh untk sertakn skali dy pny amount of each ingredients tu..
okay..lets start!

INTI :

- 6 biji kentang
- 2 ulas onion
- udang
- daun sup
- seasoning (garam,white pepper & chicken stock)


DOUGH (KULIT) :

- 400g tepung gandum
- 2 senduk minyak
- air garam secukup nye

 untuk onion,ak lg prefer guna bawang holland ni..but if nk guna bawang merah pun boleh..x de masalah..potong halus2..

udang ni ikut suka korg la nk guna bpe bnyk pun..just nk bg rse manis udang tu je..if korg potong kecik2 pun dah ok sgt..but if x de bajet,korg boleh guna udang kering..rasa dy nnt lebih kurang je..

kentang plak,better korg potong cube kecik2 cmni,then bru rebus..sbb senang nk check dah empuk ke blm..certain org suka rebus dlu seketul2 then bru potong kecik2..but depends la kt korg..

panas kn minyak,and saute onion smp naik bau..

then masuk kan udang..

masak smpai onion tu caramelize..then season la siap2..letak garam,chick stock & white pepper.. 

then masuk kn kentang..gaul slow2 sbb takot kentang tu hancur..then adjust la rasa dy..

siap! well actually kne letak daun sup bg dy wangi & x de la nmpk pucat cenggini ye dop? tp mse ak wt ni td,ak lupe nk beli daun sup..so,di maaf kn la..hehe..btw,jgn risau,mmg colour cmni sbb kte x de letak ap2 colouring cm kari or what so ever..but the taste,trust me..sedap..hehe

okay..lets move on to the dough..1st,masuk kn tepung gandum kt dlm bowl..

then add minyak masak..minyk tu kalo boleh korg panas kn dlu ok? sbb kalo letak minyak biase je,dough tu x cntik nnt..then gaul la tepung ngn minyak tu..then korg wt air garam..letak la dlm 1/2 sudu garam dlm air..then campur kn sikit2 dlm tepung tu..ok..ni tips la..if korg nk kulit tu rapuh,lebih kn minyak,kurang kn air..but if korg x suke yg rapuh2,ske yg lembut,korg kurang kn minyak & lebih kn air..air tu ak x bg amount bpe sbb korg kne pandai control..agk2 da jd dough tu,jgn la tambah air lg..

tadaaaaa..siap suda dough..okay..rest kn dy..dlm sejam cm tu..bg dy lembut..

then uli la smp siap..senang bukan?

sory la sbb ak x leh nk bg actual amount of each ingredients..
selamat mencuba! :)

2 comments:

nOdaMe said...

thanks for the recipe, couzie..ingat nk cuba ble2 free nnt..x taw r menjadi ke x, hehe..will get back to you after I succeed in making it ^__^

Anonymous said...

the pinkylala...mohon kebenaran amik resepi nie yer...